12 март 2015

Šta je Absint

Absint je intrigantno piće, ogrnuto velom misterije, prepoznatljivog, jedinstvenog ukusa. Prvo da kažemo da absint nije liker, a mnogi ga smatraju likerom. Liker je alkoholno piće, obično sa niskim postotkom alkohola i u njegovoj proizvodnji se koristi šećer, dok je absint izuzetno jako alkoholno piće (izmedu 55 i 75% - (postoje i perverzije sa više od 90%)- alkohola - uobičajeno je 68-70%) i šećer se nipošto ne koristi. Uz to, absint je aperitiv, a liker je dižestiv i pije se posle obroka.
Pravi absint je destilat maceriranih biljaka, tj. prvo se biljke po odredenoj recepturi namaču u alkoholu (maceracija), a onda se destiliraju (kod nas se kaže peku) u loncima za destilaciju (kazanima). Na tržištu su vrlo česti takozvani macerirani absinti, kod kojih je izostavljena destilacija - to nije absint. Danas se sve češce mixu esencijalnih ulja biljaka od kojih se pravi absint daje pravo da se zove absint - to nije absint. Jedina zemlja koja ima zakonsku regulativu o absintu, Švajcarska, dozvoljava jedino destilatu pravo na ime. Neki nesavesni proizvodači koriste činjenicu da je alkohol u kojem se početno maceriraju biljke destilovan i na etiketu i reklame stavljaju naznaku da je njihov proizvod destilovan- to nije absint. Da bi dobio pravo na ime u njemu moraju da se nađu takozvano sveto trojstvo: pelin, anis i komorač (detaljnije o biljkama ću pisati kasnije). Absint se boji isključivo biljkama, nikako veštačkim bojama. Mada bi bilo za očekivati , s obzirom na njegov glavni biljni sastojak, pelin, da je apsint izuzetno gorko piće, nije obavezno da absint bude gorak, ali za kvalitetan absint uobičajena je jedva primetna do blaga gorčina. Gorki su macerirani i absinti pravljeni od esencija. U absintu se jasno oseća ukus i slatkoća anisa, nipošto šećera. I na kraju, pravi absint se odlikuje takozvanim lušom, "louche" na francuskom, oblačastim zamagljenjem pri dodavanju vode.


Priprema absinta

6 коментара:

  1. Da li mozes da postavis neki snimak koji lepo opisuje nacin pravljenja apsenta, i da napises malo vise o biljkama. Naisao sam na mnogo klipova i ne znam koji je najbolji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam shvatio sta te tacno zanima, kako se macerira i destiluje absint, ili kako se vec flasiran priprema za pice?

      Избриши
  2. Zanima me kako se macerira i destiluje. Nasao sam mnogo stvari na netu i dosta njih pisu potpuno razlicito. Naisao sam na tekst u kom pise da absent destilacijom gubi psihoaktivna svojstva. Da li bi mogao da napises detaljno recept za absint, koje biljke idu, koliko grama od svake, koliko dugo se drzi u akoloholu, koliko % alkohol treba da ima, kako se destiluje.... Znam da je to puno stvari ali ako znas dosta bi koristilo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve te stvari ce biti obradjene na blogu. Ne postoji "sirovi" ili pocetni absint koji se moze ili ne destilirati - absint se pravi iskljucivo destilacijom. Absint ne izaziva nikakve psihoaktivne efekte. Strpi se malo, uskoro cu detaljnije pisati o tome.

      Избриши