08 јун 2015

Efekti pijenja absinta

Jedna od stvari koja absint čini znamenitim jeste njegovo dejstvo. Naizgled paradoksalno, i pored jakog alkohola čovek nije pijan, već šta više, bistre glave i povišenog stanja uma. To se pripisuje stimulativnom efektu različitih biljaka od kojih se absint pravi. Neke imaju efekat stimulacije i dizanja, dok druge imaju umirujuće dejstvo. Ted Bri je po tom efektu dao ime svom absintu - Lucid.
Ako se setimo da je absint izmišljen kao tonik, neka vrsta leka, većina biljaka je tu sa razlogom i određenim dejstvom, koje se na zdravim ljudima ispoljava tako da i posle pijanke mogu da čisto misle i jasno komuniciraju. Sa telom je malo drugačija situacija. Ipak jačina alkohola dejstvuje, prvenstveno na koordinaciju, tako da zarad očuvanja ličnog digniteta kretanje treba svesti na najmanju moguću meru..
Od absinta se nećete "uraditi", nećete "odleteti", "istripovati... Možete se napiti, ali to pijanstvo nije nalik običnom, nema mučnine, nema duplih slika, socijalno ste sasvim upotrebljivi. Ujutro nema mamurluka, glavobolje ni ostalih nuspojava pijanstva.
Sve ovo važi za prave, destilisane absinte. Za ostale ne znam, i kad sam ih probao, to je bilo samo to - proba, ni jedan nisam dovoljno popio da bih osetio bilo kakve efekte. 
Ipak, piće takve jačine se ne sme uzimati olako, čak ni zdravi ljudi ne bi trebalo da preteruju, dve do tri čaše je sasvim dovoljno.
Ipak nije baš ovako


Нема коментара:

Постави коментар