24 април 2015

Lucid Absinthe Superieure

Lucid je prvi pravi absint koji se pojavio na američkom tržištu posle ukidanja zabrane 2007. godine,  a čini se da je i najprodavaniji. Dolazi iz kuhinje Teda Brija, najupečatljivije figure nove ere absinta. Proizvodi se u Francuskoj, u Tedovoj vlastitoj Kombi destileriji (Combier Distillery), koju je je inače projektovao čuveni Gistav Ajfel.  
Zaista upečatljiva flaša, samo što je "đavo u boci" previše pitom. Srednje jačine sa 63 posto alkohola. Boja pre razvodnjavanja je maslinasto zelena, malo svetlija od uobičajenog, primetan je i "feuille morte" - žućkasta boja opalog lišća a neretko ima i malo zamućenosti, što dokazuje da je napravljen od prirodnih sastojaka ali ga i izbacuje iz klase vrhunskih absinta. Boja posle dodavanja vode je sivkasto zelenkasta, malo bleđa nego što bi se očekivalo. Luš je izvanredan, u turbulentnim oblacima sa jasno izraženim nezamućenim slojem na vrhu, do skoro samog kraja. Miris je nekako sramežljiv, prefinjen sa prepoznatljivim nastupom komorača i anisa (tim redom) u prvom planu. Posle dodavanja vode miris "procveta", ali je i dalje bojažljiv. Slično je i sa ukusom u ustima, ima ga ali nedovoljno kremast, nedovoljno opor... Lljutkast kao pepermint, anisan sa određenim biljno -cvetnim karakterom i tek povremenim probijanjem pelina. 
Sve u svemu, relativno solidan absint, ali svakako nije na vrhu liste za kupovinu. Za moj ukus previše bledunjav, bez jasno izraženog karaktera.
Cena mu je za flašu od 0.75 l - 61 dolar na drinkupny  
i 40 eura za 0.5 l na Alandiji 







Нема коментара:

Постави коментар