29 април 2015

Vrste absinta

Ortodoksni absint čistunci priznaju podelu samo na Verte i Blanche, ali ću ovde dati malo širi pogled, pošto se i ovi drugi često pominju.

Verte
zeleno na francuskom. Kao i svaki alkohol posle destilacije i absint je bezbojan, i da bi dobio svoju prepoznatljivu boju "farba" se maceracijom kompozije biljaka u svežem destilatu. Cilj je dobiti peridotit nijansu zelene, a uz put i dodati i pojačati miris i  aromu. Pre zabrane isključivo se pio Verte. Određeni broj proizvođača svoje absinte koloriše veštačkim bojama.

Blanche, ili la Bleue
Blanche - na francuskom beo i  Bleue - plav . To je bezbojan, proziran destilat. flaširan bez kolorizacije. Navodno je nastao posle zabrane, e da bi se lakše sakrio od očiju organa reda i zakona. La Bleue izraz se koristi skoro isključivo u Švajcarskoj i generalno je rezervisan za ilegalno pravljene absinte. Plav je zato što se posle dodavanja vode plavkasto preliva (treba imati dobre oči da bi se taj efekat uhvatio).

Absenta
španska varijanta absinta, koji se razlikuje od švajcarsko - francuskog time što je slađi, a to je uzrokovano upotrebom lokalne sorte anisa - Alicante anise, a odlikuje se karakterističnom citrusnom aromom.

HG
od nemačke reči Hausgemacht -domaći, u kućnoj radinosti. Absint koji ćete retko imati priliku da probate, pošto ga prave zaljubljenici, u malim količinama i uglavnom za sebe, uz poneku  sitnu prodaju. Tu se nalazi absint raj, pošto hobisti sebi mogu da dopuste razne improvizacije i varijacije koje komercijalni proizvođači nemogu. 

I na kraju ću pomenuti i takozvani češki (poznat i kao boemski (bohemian)) "absint". Ta vrsta ustvari i nije absint jer ne sadrži ni anis ni komorač, a najčešće nije ni destilovan, bez čega nema našeg omiljenog pića, ali pošto je ovo škola absinta, moram vas naučiti i šta treba da izbegavate. Posvetiću bar jedan čas ovoj sumornoj temi, jer je taj stil "absinta" i njegovo agresivno propagiranje, dobrim delom izvor mnogih netačnosti i nerazumevanja.

Нема коментара:

Постави коментар