04 мај 2015

Kako se pije absint

Absint je izuzetno jako alkoholno piće i treba ga razblažiti, a najbolje ga je piti razblaženog samo vodom. Tada nam pruža neizmerno bogatsvo ukusa, aroma i još samo njemu svojstvenih čulnih zadovoljstava. Pošto je on aperitiv smatra se da ga je najbolje razrediti na približnu jačinu vina, od 12 do 14 posto. Uobičajen odnos razređivanja je od dva do pet delova vode na jedan deo absinta. Na slici je data tabela za razređivanje u odnosu na jačinu, a u sivim poljima je optimalna razblaženost. Ipak, količina vode je stvar ličnog ukusa tako da je potrebno malo  eksperimentisati i naći najbolji odnos za sebe. 


Za pripremu nam je potrebno (pored kvalitetnog absinta) i
- čaša za absint (poslužiće i bilo koja druga, poželjno da je gore šira)
- hladna voda (najhladnija koju možete da pripremite) - najbolje je je napuniti neku posudu ledom i preko toga dodati malo vode
- kašičica za absint (pošto je retko ko ima, može i obična kašičica ili viljuška)
- kocka šećera
sipati absint u čašu, u kašičicu staviti šećer, položiti kašičicu preko čaše i vrlo, vrlo polako, ako možete u kapljicama, sipajte vodu preko kocke šećera. Trebalo bi da se sav šećer otopi sa datom količinom vode (to umeće se dostiže praksom). Za to vreme uživajte u formiranju luša. Sasuti ostatak šećera u čašu i promešati da se isti otopi. Ako vam je to prvi absint u životu, znam da jedva čekate da ga probate, ali nemojte. Držite čašu u ruci i dok se polako zagreva absint otpušta mirisne note koje ga i čine izvanrednim pićem. Kad ga otpijete, zadržite ga na jeziku, da bi etarska ulja, koja su nosioc aromatičnih komponenti, ostavile kremasti sloj iz kog vaše papile za ukus mogu da dobiju vrhunsko zadovoljstvo. Polako progutajte i uživajte.
Pošto dobro napravljen absint uopšte nije preterano gorak, čak štaviše, ima specifičnu slast koju daju anis i komorač, neki ga piju bez šećera. Probajte , nađite svoj način.
Absint, kao retko šta, daje pun vizuelno organoleptički doživljaj, ostavljajući impresivni utisak na većinu naših čula.

Džim Frensis nam pokazuje pripremu


Postoji i aplikacija za android telefone, možete je skinutu sa nekog od ova dva linka.

Нема коментара:

Постави коментар