08 мај 2015

Kübler 53

Kuble 53 je proizveden u starinskoj destileriji istog imena, dolazi u zatamnjenoj boci, što je začuđujuće jer je on la Bleue i može se dičiti svojom čistoćom i jasnoćom, a to se ne vidi kroz maslinasto staklo. Inače, flaša je zatvorena plutanim čepom koji nije baš najlakše izvaditi. U boci Kuble 53 izrazito miriše na anetol, što baš i nije uobičajeno za la Bleue absinte, ali daleko od toga da mu je to nedostatak. Posle sipanja u čašu pokazuje kompleksniji karakter, još uvek dominira anis ali propraćen izvesnom cvetnom slatkoćom. Preporuka na boci je da odnos razređivanja bude 5/1 pri kojem blaga gorčina pelina izbija u prvi plan. Njegov sadržaj alkohola (53 posto - odatle mu i ime) ipak upućuje na manje dodate vode, ja sam se zadržao na 2/1. Luš se, s obzirom na količinu alkohola (malu za absint) začuđujuće brzo pojavljuje (zahvaljući većem prisustvu anisa i komorača, samim tim većom količinom anetola koji je odgovoran za proizvodnju luša), atraktivno se formira i drži stabilnost. U ovom absintu je moguće uhvatiti taj plavi odsjaj po kom je la Bleu i dobio ime. I posle razređivanja anis je i dalje upadljiv, a glavni utisak je slatkoća. Skoro da je kocka šećera suvišna. Ironično je da se pelin skoro uopšte ne primećuje iako je količina tujona od 9,9 miligrama po litru na samoj grornjoj granici od 10 u Evropskoj uniji. Ukoliko volite ukus anisa, mastiku i uzo, ovoje pravi absint za vas. Sve u svemu, blag, malo slađi i vrlo pitak.


na absinthes.com litar košta 60€
a na drinkupny $67.99

2 коментара:

  1. Da li imas neki podatak ili misljenje o Mephisto absintu

    ОдговориИзбриши
  2. Uopste nije absint, samo macerirane biljke. I zato nema ni prikaza o njemu. Secam se da sam procitao na nekom forumu da je gorak i da se anis uopste ne oseca. Glavna karakteristika mu je da mu je etiketa skoro indenticna kao kod Montmartre-a (http://www.absinthes.com/product_info.php?products_id=68#onglets). Oba su austrijska, mozda je cak i isti proizvodjac. Posto ocigledno ima nejasnoca sta moze da se smatra absintom, iako sam u prvom postu pokusao da objasnim, u ponedeljak cu dati savremenu podelu kvaliteta.

    ОдговориИзбриши