18 мај 2015

Crtica o ukidanju zabrane

Faktički u Evropi zabrana prodaje absinta nikad nije doneta. To što se absint danas slobodno prodaje je stvar slučajnosti. Naime, 1988 je Evropska unija donela direktivu o regulisanju i standardizaciji upotrebe aditiva u hrani i piću (ako nekog zanima evo linka). U tom tekstu se na desetoj strani određuje maksimalna količina tujona:

- 5 mg/lit u alkoholnim pićima sa manje od 25% alkohola
- 10 mg/lit u alkoholnim pićima sa više od 25% alkohola
- 25 mg/kg u namirnicama koje u sebi sadrže žalfiju*
- 35 mg/lit u gorkim rakijama travaricama (kao što je pelinkovac)

Iako se ni jednom rečju ne pominje absint, očigledno je da i on spada pod ovu regulativu, iako EU zakonodavci nisu imali nameru da ukinu prohibiciju absinta. EU nije uvela zabranu absinta (tada nije ni postojala), a pošto su njeni zakoni jači od zakona zemalja članica, automatski su postale nevažeće odluke o zabrani stare sedamdesetak godina. Ovo niko nije shvatio deset godina dok česi 1998 nisu počeli da izvoze svoja pića (a koja neosnovano zovu absint, konkretno Hill's) u Veliku britaniju, mada Engleska i nije uvela zabranu. Dve godine kasnije u Englesku stiže i prvi pravi absint iz Francuske.
Trenutno je situacija takva da se prihvata da je zvanično dozvoljena količina tujona 10 mg/lit, mada svi zatvaraju oči i prodaju se i reklamiraju absinti do 35 mg/lit (iako količina tujona nije nikakav pokazatelj kvaliteta).
Ni u Americi situacija nije baš najjasnija. Zakon kojim je absint banovan nije promenjen niti ukinut. Ispostavlja se da je absint tehnički bio legalan bar od 1960 ako ne i ranije. Naime, po američkim propisima alkoholna pića ne smeju da sadrže tujon (thujone-free). Ali ispostavilo se da to neznači bukvalno bez tujona. Te 1960 je doneta metodologija određivanja količine tujona u hrani, gde je prag dozvoljene greške 10mg/lit, što faktički znači da je to i dozvoljena količina. Amerikancima je mnogo duže trebalo da to shvate, i tek je 2007 prvi absint (Lucid Absinthe Superieure) prodat relativno legalno. Iako je američki biro za duvan i alkohol doneo propise o uvozu, distribuciji i prodaji, absint je u stvari još uvek pod FDA zabranom, ali se na njega negleda neprijateljski (sve dok se plaća porez na njega). 

* žalfija sadrži nekoliko puta više tujona nego pelin


3D grafika Seele Zerkleinerunga

2 коментара:

  1. Kako utice tujon na raspolozenje i zdravlje coveka? Na netu sam nasao dosta suprotnih misljenja i podataka.

    ОдговориИзбриши
  2. Potrudicu se da u ponedeljak zapocnem tu temu.

    ОдговориИзбриши