11 мај 2015

Podela po kvalitetu

Da bi se pomoglo ljudima koji žele da se upoznaju sa čarima pravog absinta a da ne budu prevareni agresivnim nastupom jeftinih, loših pića koji sebi daju pravo da se zovu absint, donosim kvalitativnu podelu koju su osmislili Dejvid Nejtan-Mejster (David Nathan-Maister) i Ted Bri (T. A. Breaux), neosporno najveći autoriteti savremenog absint sveta.

Destilovani zeleni absint (Distilled Green Absinthe):
A. Je izrađen destilacijom maceriranih celih biljaka ili delova biljaka u alkoholu i vodi.
B. Mora da sadrži Artemisia absinthium (pelin), anis i komorač, ostale biljke su dozvoljene, ali primarni ukus je anis.
C. Upotreba veštačkih i/ili unapred spremljenih prirodnih esencija nije dozvoljena.
D. Zelena boja se dobija maceracijom biljaka u dobijenom destilatu.
E. Upotreba veštačkih boja nije dozvoljena.
F. Formira luš kad mu se doda voda.
G. Mora biti alkoholne jačine između 45 % i 75 %.

Destilovani beli absint (Distilled White Absinthe):
A. Je izrađen destilacijom maceriranih celih biljaka ili delova biljaka u alkoholu i vodi.
B. Mora da sadrži Artemisia absinthium (pelin), anis i komorač , ostale biljke su dozvoljene, ali primarni ukus je anis.
C. Upotreba veštačkih i/ili unapred spremljenih prirodnih esencija nije dozvoljena.
D. Formira luš kad mu se doda voda.
E. Mora biti alkoholne jačine između 45 % i 75 %.

Absinthe:
A. Absinthe je napravljen od alkohola i esencija .
B. Mora da sadrži Artemisia absinthium.
C. Alkohol ne mora da bude ponovo destilovan.
D. Ne postoji ograničenje za bojenje sa dozvoljenim prehrambenim bojama (bilo prirodnim ili veštačkim).
E. Trebalo bi da ima primetan ukus anisa.
F. Ne mora da formira luš kad mu se doda voda.
G. Mora biti alkoholne jačine od najmanje 40 % ABV.

Absinth:
A. Absinth se pravi od alkohola i esencija .
B. Mora da sadrži Artemisia absinthium.
C. Alkohol ne mora da bude ponovo destilovan.
D. Ne postoji ograničenje za bojenje
E. Ne mora da formira luš kad mu se doda voda.
F. Mora biti alkoholne jačine od najmanje 40 % ABV.

Dobar deo alkoholnih pića, uglavnom iz srednje Evrope (Češka, Nemačka i Austrija) a koji sebe reklamira kao absint, ne ulazi u ovu velikodušno napravljenu podelu. Na žalost ni ono par etiketa koje se prodaju kod nas. Ja lično, kad napišem absint, mislim isključivo na prve dve kategorije.

Absinthe in the sky

Нема коментара:

Постави коментар