06 мај 2015

From Hell

Snimljeno je nekoliko filmova i serija u kojima se, kao deo radnje pojavljuje absint. Uglavnom je netačno prikazan način pripreme za piće i njegovi efekti, ali to je deo našeg socijalnog okruženja, i ja osećam potrebu da vam ukažem na te dezinformacije.

Danas se osvrćemo na film "From Hell" sa Džoni Depom u glavnoj ulozi.


Godina je 1888. i nemilosrdni, hladnokrvni ubica lovi prostitutke u Londonu. Iako su njegova dela divljačka, način na koji ubija žrtve ukazuje na to da je zločinac medicinski obrazovan. Zlodela koja užasavaju celu Englesku, dešavaju se usred političke krize i skandala vezanih za kraljevsku porodicu. Slučaj vodi jedan od najboljih detektiva Skotland Jarda, inspektor Fred Aberlin (Džoni Dep). On ima moć da vidi buduće događaje što je ujedno i blagoslov i prokletstvo. Da bi odagnao vizije, Aberlin koristi opijum, ali to ne umanjuje njegove detektivske sposobnosti. Tragajući za Trbosekom on i njegov partner upoznaju prostitutke, ljude sa ulice, prijatelje i kolege žrtava. Među njima je i lepa prostiutka Meri Keli (Heder Grejem), koja bi lako mogla postati novi Trbosekov plen.*
U jednoj sceni inspektor Aberlin se bori sa svojim vizijama mixom absinta i laudanuma (tinktura opijuma, u doba dešavanja radnje filma, glavno sredstvo za ublažavanje bolova). Tu su dve greške u vezi absinta, prvo on ne izaziva ni vizije, ni halucinacije, niti bilo kakav "psiho" efekat, a drugo, način pripreme koji Džoni Dep primenjuje je izmišljen skoro vek kasnije i apsolutno je neadekvatan - absint se ne pali.


inkrimisana scena


trailer


*deo prenet sa tvprogram.rs

Нема коментара:

Постави коментар