27 мај 2015

Tujon - dodatak

Očigledno da je se teško oteti iz kandži mita o tujonu. Pokušaću da bolje pojasnim situaciju pošto vidim da još ima nejasnoća. Tako naš Milan pita, citiram "Koliko miligrama tujona je najbolje da absint sadrzi i koliko je to grama pelina?"
 Količina tujona je apsolutno nebitna za kvalitet absinta. On je sasvim slučajno tu, kao deo pelina, a pelin je zaslužan za druge, "prave" kvalitete absinta: vrstu i jačinu gorčine, arome, participacije u filmu koji ostaje na jeziku i nepcima... Što se tiče gramaže, predpostavljam da bi proces išao ovako: napravi se absint po određenom receptu, onda se pošalje u labaratoriju na skupu analizu količinine tujona, pa se koriguje gramaža pelina... Šalu na stranu, količina tujona u pelinu zavisi od varijeteta biljke, staništa, mikroklime, meteo uslova...  Dirk Lachenmeier i David Natan-Maister u radu koji su objavili 2006. daju tabelu sa količinama tujona iz koje se vidi da se raspon ukupne količine tujona u esencijalnom ulju pelina kreće od 0,29% za jedan kubanski varijetet do 70,63% u italijanskom (s tim sto je je u jednom uzorku pelina ubranom u Italiji nađeno samo 0,1% ά-tujona (postoje ά i β tujon, a zasluge za glasine pripadaju ά tujonu).  
Merenja su pokazala da preban absinti imaju mnogo manje količine tujona nego što je danas dozvoljeno. U nekim uzorcima ga uopšte i nema, a srećnici koji su ih probali kažu da su izvanredni. Većina modernih absinta je pravljena po starim receptima, ili blago modifikovanim, tako da ni količina tujona u njima značajnije ne odstupa.
Posle del Kastiljovog "rada", objavljeno je nekoliko istraživanja koja dikumentovano i istraživački pobijaju njegove tvrdnje, a najbolji primer je Meschler JP, Howlett AC. "Thujone Exhibits Low Affinity for Cannabinoid Receptors but Fails to Evoke Cannabimimetic Responses". Pharmacol Biochem Behav. Mar 1999;62(3):473-80
Udarnički posao na glorifikaciji tujona su odradili, eh ti Česi (uz svesrdnu nemačku pomoć), agresivno reklamirajući svoje jarko obojene alkoholne "vodice". I budite sigurni da, što je veća količina tujona ,kojom se hvale, u njihovom brendu, to je on udaljeniji od pravog absinta.
U nekim savremenim naučnim radovima se pominje da se tujon akumulira u telu i da je rizično konzumirati biljke koje ga sadrže, a među njima su i žalfija  (Salvia officinalis), hajdučka trava (Achillea millefolium) i povratić (Tanaceotum vulgare).  Doduše, naučni radovi kažu i da je kumarin otrovan i da treba biti oprezan sa njegovom upotrebom - ima ga u kamilici, da je otrovan i juglon kojeg ima u orahu...  Ja lično, ću nastaviti da pijem absint ne gledajući koliko tujona sadrži (dobri absinti uglavnom na etiketi nemaju količinu tujona).
Da zaključimo, tujon i njegova dejstva su nebitna za kvalitet i dejstvo absinta (i o dejstvu ćemo uskoro), nije psihoaktivan, nije halucinogen i skoro sve ono što ste čuli o njemu verovatno i uglavnom nije tačno.
35 mg/lit tujona, 80% alkohola, efektna flaša, lep sajt, cena 33E za pola lit -
- ali, ovo nije absint (iako ga tako reklamiraju)

Нема коментара:

Постави коментар