17 јул 2015

Obsello Absinthe Verte

Španija je je u prošlosti imala dobru reputaciju zemlje u kojoj se proizvodio dobar absint. Pogotovu posle zabrane u Švajcarskoj i Francuskoj, kad se iz tih zemalja u Španiju seli izvestan broj destilerija. Naime u Španiji nije nikad uvedena zabrana, tako da su neko vreme to koristili i bili ozbiljni proizvođači, čak nametnuvši novi ukus absinta, pošto su upotrebljavali lokalnu varijantu anisa (Alicante anise) koja je dosta slađa i aromatičnija od običnog anisa (Pimpinella anisum) koji se inače koristi u takozvanom švajcarskom absintu. Danas su španski "absinti" svedeni na macerate i uljne mešavine natopljene u jeftinom, industrijskom alkoholu. Šteta. 
I u tom moru jeftinih (ustvari preskupih za ono što jesu), loših pića, pojavljuje se jedno ostrvo, koje zaslužuje par reči - Obsello Absinthe Verte. Napravljen je od strane amerikanca Brajana Dejvisa koji je zakupio jednu destileriju u Španiji. Postoje dve verzije etikete - na jednoj je napisano absinthe a na drugoj absenta, ali to je potpuno isto piće. I to verte iz naziva je skoro zaista pravo absint zeleno sa tragom žute, malo svetlije od uobičajenog.  Po otvaranju flaše primarno cvetna aroma se širi prostorom. Luš se brzo formira, prebrzo ustvari, što ukazuje da je korišćen i zvezdasti anis, mada se u kompoziciji bukea on ne primećuje, dobro je izbalansiran. Na kraju se stiže do stabilnog, neprozirnog, svetlo zelenog, solidnog luša.  Treba biti pažljiv sa vodom, jer je granica razvodnjavanja vrlo tanka, što i nije čudno s obzirom na slabašnih 50% alkohola. Jasno se primećuje da je Obsello napravljen od lozovače, a u prvom planu se ističu prvensteno anis pa hisop, dok blago primetni pelin pruža odličan kontrast. Ukus je bogat, sirupast i zadržava se dosta dugo na jeziku. Oni koji su pili istorijske španske absinte kažu da Obsello ima taj španski karakter. 
Na žalost, Obsello se izgleda više ne proizvodi, jedno vreme je pravljen u Kaliforniji, a više ne postoji ni sajt niti ima traga destileriji Esmeralda Distillery. I još jednom - šteta.





Нема коментара:

Постави коментар