11 јул 2015

Eichelberger Limitee Verte 68

Danas vam predstavljam poslasticu, pa, može se reći, pravi Hausgemacht (HG) - Eichelberger Limitee Verte 68. Jedan od retkih pravih nemačkih absinta, ali i jedan od boljih absinta uopšte. Poreklom iz male destilerije, koja ima u proizvodnji liniju Eichelberger-a raznih jačina, od 58 pa sve do zaista jakih 80% alkohola.  Za takmičenje za najbolji nemački pravi HG absint, u organizaciji German absinthe foruma (Absinth-Guide) (koji je oformila grupa proizvođača i ljubitelja absinta iz Nemačke, a u pokušaju da poprave loš ugled), Lili i Rudolf Vild, vlasnici porodične destilerije, produbljuju saradnju sa autorom svih njihovih absinta, Majklom Vajncierlom, koji pod pseudonimom Deep Forest, komponuje recept za ovaj absint. Napravljeno je 60 boca i osvojeno prvo mesto na takmičenju. Ohrabreni pobedom svake godine izdestiluju određenu, manju količinu Limitee Verte 68 i puste je u prodaju. Ako ikako možete, počastite se ovim izvanrednim absintom, pogotovu što mu cena ne odskače preterano od običnih, mnogo lošijih.
Boja je pravi peridotit, prirodna, samo je začuđujuće svetla. Boca je zatvorena plutanim čepom i kad se otvori zapljusne prostoriju harmoničnim udarom mirisa kojim dominiraju anis i komorač sa primesama citrusa u pozadini, najverovatnije matičnjak. Luš se razvija umerenim tempom, praveći pamučne oblake na dnu, dok se pri vrhu zadržava obojeni sloj, i to iznenađujuće, mnogo intezivnije i jače nego pre vode. Kad se gust i bogat, bledo zelen, neproziran luš formira ostaje takav do zadnje kapi. Ovako treba da izgleda luš. Moram priznati da mi je ovaj absint zadao muku u nalaženju pravog odnosa razređivanja. Sa premalo vode je grub, jedak, a sa previše postaje bled i tanak. Ali kad se nađe prava mera (u mom slučaju je to 1/3.5) onda poklanja ovo što ću opisati.
Ukus, bogat ali ne tako kremast kako sam očekivao je zasićen anisom i komoračom sa dobrim balansom pelina i sa primesama matičnjaka. Posebnost ovog absinta je da pelin, iako je stalno u pozadini, jasno stavlja do znanja da je tu i da je vrlo primetan i pored slatkoće koju nameću anis i komorač. Jedva primetna gorčina izbija i daje posebnu notu, pravog, rasnog absinta. Kao da je upotrebljen neki nestandardni varijetet pelina. Utisak izuzetnog kvaliteta pojačava i to što se i pored solidne jačine, sirovost alkohola uoupšte ne primećuje. Svoje prisustvo najavljuju i hisop i nana na ivici zone opažaja, taman toliko da zaokruže harmoniju.
Sve u svemu, jedan izvanredan absint, iz gornjeg dela svetske ponude, koji pokazuje zašto je absint stekao svoju posebnu reputaciju.

Eichelberger Limitee Verte 68 - luš

Povremeno se može nabaviti na absinthes.com. Trenutno ga imaju po ceni od 34 Eura za 1/2 lit. Iskoristite priliku.

Нема коментара:

Постави коментар